dimarts, 6 d’octubre del 2009

COSTUMS I TRADICIONS


Una tradició paral•lela a les celebracions del 9 d'octubre és la del dia de Sant Donís, dia dels enamorats valencians.
La tradició diu que els valencians li van oferir a Jaume I, quan va arribar a València el 1238 acompanyat per la seua esposa Violant d’Hongria, els millors productes de l'horta envoltats en mocadors, en agraïment per haver conquistat la ciutat, i d'ací es deriva aquest regal que els hòmens fan a les seues parelles: un grapat de fruites i hortalisses fetes de massapà i dins d'un mocador.

Però a d'açò s'afegix el tradicional gust dels valencians pels masclets, en concret dos tipus que es llençaven en esta commemoració: les "piuletes" i els "tronaors", els quals van estar prohibits per Felip V una vegada que abolí els furs en 1709 i la festivitat de Sant Donís. Per això els confiters incorporaren a la "mocaorà" la representació en massapà de la "piuleta" i el "tronaor", dos elements amb altres evidents... connotacions.

La “mocaorà” era un mocador de quadres, generalment de seda, dins del qual s’amagaven fruits secs i dolços diversos, i que els enamorats regalaven a les xiques. Curiosa i dolça tradició que, aparentment, se celebra a molts llocs del País Valencià, i que equivaldria al dia de Sant Jordi o al més modern i comercial dia de Sant Valentí.

Siga com siga, aquesta bonica tradició que cal mantenir i fomentar ha portat més enllà el seu significat, havent sigut regalats mocadors a amics, amigues, sers estimats. Quina millor manera d’endolçar la vida a la gent que estimem????

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada